گنجینه

خراسان غربی(سربداران)
امروز جمعه 15 تیر 1403
تبليغات تبليغات

نقشه استان سربداران به مرکزیت سبزوار

http://beyhaq.com/wp-content/uploads/ostan-sarbedaran.jpg

نقشه پیشنهادی برای استان سربداران یا خراسان غربی به مرکزیت دارالمومنین سبزوار ریشه فرهنگی خراسان و پایتخت سربداران به عنوان نخستین حکومت مردمی شیعه در ایران براساس این نقشه استان مورد ذکر با جمعیتی در حدود یک میلیون نفر تشکیل می یابد و به دلیل وجود توانمندی های مناسب توسعه ای که در هر یک از شهرهای این استان به ویژه در دارالمومنین سبزوار وجود دارد، می تواند پس از مدتی حرکتی ارزشمند را در مسیر توسعه پایدار تجربه نماید.

دسته بندي: خراسان غربی(سربداران),سبزوار,ششتمد,جوین,داورزن,جغتای,خوشاب,بردسکن,رودآب,

قنات های سبزوار

 

 

قنات یک تکنولوژی تامین آب بوده است که به صورت یک زهکش گراویتهای برای آبخوان واقع در کوهها عمل مینمایید.(Endreny,2008,249) و از 2500 سال پیش در ایران رایج بوده .

قنات مجموعه های از چند چاه و یک کوره زیرزمینی است که باشیبی کمتر از شیب سطح زمین، آب موجود درلایه های آبدار مناطق مرتفع را به کمک نیروی ثقل و بدون کاربرد نیروی کشش ،انرژی الکترونیکی  یا حرارتی تنها با جریان طبیعی جمع آوری میکند و به نقاط پست تر میرساند(Abdin,2006,79).کارکرد عمده این قنات ها به ویژه تا چند دهه پیش تامین آب برای مصارف کشاورزی و آشامیدن بوده اما در حال حاضر با ورود آب های سطحی و پساب شهری به میل چاه قنات همراه با بارگذاری سازه ها به مرور زمان سبب نشست سطح زمین در بالای میل چاه قنات میگردد که درصورت عدم توجه به این مسئله و افزایش بلند مرتبه سازی بخصوص درنواحی در حال توسعه فشار وارد بر زمین افزایش پیدا میکندو علاوه بر نشست خاک سبب ریزش سقف کوره قنات و فرونشینی گسترده سطح زمین و تخریب سازه ها میشود.عدم رعایت حریم قنوات و نفوذ فاضلاب شهری به قنوات و مرطوب شدن دیواره ها نیز به ریزش سقف قنات و رسیدن آن به سطح زمین کمک خواهد کرد

http://s1.picofile.com/file/8124308076/%D9%82%D9%86%D8%A7%D8%AA_%D9%87%D8%A7%DB%8C_%D8%B3%D8%A8%D8%B2%D9%88%D8%A7%D8%B1.png

 

دسته بندي: موضوع مطالب ,جغرافیایی,خراسان غربی(سربداران),سبزوار,

مشاهیر ششتمد

 

حاج شیخ غلامحسین ابراهیمی
دکتر سید محمدرضا علوی زاده
سردار اسماعیل احمدی مقدم
ابونعیم بن عبدوک ششتمدی
علی بن حسین بن عبدالرّحیم ششتمدی
ابودجانه بیهقی ششتمدی
ابراهیم¬بن عبدش ششتمدی
شیخ ابومحمد حمدانی براکوهی کیذُری
ادیب شاماتی
ابوسعد مُقری شاماتی
حافظ احمد بیهقی
ابوعلی جامع بن علی ششتمدی
ادیب گُنبَد
شیخ ابوحنیفه بویابادی
ابوالقاسم‌ زید بیهقی‌
ابوالحسن علی بن حسین انماطی
ابوالمطهّر شامکانی
ابوالقاسم مسعودبن احمد نوبهاری
ابوالحسن علی بن احمد زمیجی
شیخ حسین حاتمی زمیجی
کتابشناسی ملاحسین واعظ‌کاشفی
غار دوغالی کیذُر
کمال‌الدین‌ حسین‌بن‌ علی‌ بیهقی سبزواری‌، مشهور به‌ «واعظ‌کاشفی»
زندگی نامه پروفسور سید حسن امین
ابوالحسن‌ علی‌ بن‌‌ زید بیهقی‌
حافظ احمد بیهقی
بیوگرافی هدایت هاشمی
صدرالعلما سبزواری‌
حجت¬الاسلام حاج سیدمحمدحسن علوی
مُعلّی بیهقی
حکیم حاج ملا هادی سبزواری (متوفای 1289 ق)
آیت الله حاج میرزا حسین فقیه سبزواری
مراحل توسعه تاریخی شهر سبزوار
بررسی پیشینه تحولات تاریخی و اجتماعی شهر سبزوار
نظام‌­العلما سبزواری‌
معرفی آثار ارزشمند تاریخی و میراث فرهنگی سبزوار

دسته بندي: موضوع مطالب ,تاریخی,خراسان غربی(سربداران),سبزوار,ششتمد,

بیوگرافی هدایت هاشمی

بیوگرافی کامل هدایت هاشمی

هدایت هاشمی متولد ۱۳۵۳ در سبزوار به دنیا آمد. دارای مدرک کارشناسی ارشد کارگردانی می باشد . وی از سال ۷۷ فعالیت حرفه ای خود را در تئاتر همزمان با ورود به دانشکده هنر و معماری دانشگاه آزاد تهران آغاز کرد

دسته بندي: خراسان غربی(سربداران),سبزوار,

این مقاله در اواخر سال 90 در وبسایت گنجینه علوم اجتماعی شهرستان ششتمد منتشر شده

آمادگی بخش ششتمد برای ارتقاء به شهرستان

آمادگی بخش ششتمد برای ارتقاء به شهرستان

مقاله پیش رو مدتی قبل توسط گروه علوم اجتماعی ششتمد که از چندسال قبل تا کنون مدیریت یکی از وبسایت های پربار محلی را به عهده دارند ، نوشته شده است.
وبسایت گروه علوم اجتماعی ششتمد شاید یکی از بهترین وبسایت های محلی برای کسب اطلاعات کامل در مورد وضعیت و مسائل روز بخش ششتمد و حتی در نگاهی فراتر شهرستان سبزوار باشد.
این وبسایت که توسط تعدادی از همشهریان فرهیخته و تحصیلکرده سبزواری اداره می شود ، در اغلب مطالب خود از یک عمق مناسب منطقی و استدلالی برخوردار است. به عنوان مثال در همین مطلب پیش رو می بینیم که وبسایت نویسان ششتمدی بدون گرفتار شدن در دام احساسات قومی به تحلیل زوایای مختلف ایجاد یک شهرستان جدید به مرکزیت ششتمد در جنوب خطه پرافتخار سربداران پرداخته اند.
و در نتیجه مطالعه این مطلب تقریباً هیچ شکی باقی نمی ماند که ششتمد یکی از گزینه های شایسته فعلی  برای تشکیل شهرستانی جدید است.
اما در اینجا توجه به این موضوع الزامی است که اصولاً این شایستگی ششتمد برای شهرستان شدن نمی تواند خطری برای دیگر بخش های سبزوار از جمله روداب و داورزن محسوب شود. چرا که این مناطق نیز می توانند با تکیه به توانمندی ها و نیازمندی های منطقه ای خود پیگیر طرح تأسیس شهرستان های جدید باشند. هرچند در این میان به نظر می رسد رودابی ها تا کنون کمترین تلاش فرهنگی و بحث رسانه ای را برای شهرستان شدن از خود نشان داده اند اما مردمان بخش های ششتمد و داورزن در این زمینه از هیچ تلاشی فروگذار نکرده اند. و چندی قبل  نیز خبرهایی از تلاش مسئولان محلی برای ارتقاء داورزن به شهرستان منتشر شد.
اینک اما ششتمدی ها نیز در وبسایت های محلی توانمندی های خود را برای تشکیل شهرستان جدید اعلام کرده اند که در ادامه به انتشار یکی مفصل ترین مطالب ششتمدی ها در این رابطه می پردازیم :


تأسیس شهرستان بیهق (ششتمد)


امروزه توسعه متوازن و یکپارچه یکی از اهداف اصلی برنامه ریزان و مدیران به ویژه در کشورهای توسعه یافته است . هر منطقه وناحیه از کشور نسبت به قابلیت های متنوع خود از امکانات و خدمات ضروری باید برخوردار شود.

 این چیزی است که حتی در کشور های توسعه یافته ای مثل آمریکا ، آلمان ، ایتالیا ، انگلستان و حتی در کشور های در حال توسعه مانند ترکیه و ایران به یکی از اهداف مهم برنامه ریزی کلان و آمایش سرزمینی تبدیل شده است .

اگر در نقشه ایران تهران را به بندرعباس با یک خط مستقیم وصل کنیم ، متوجه این نکته می شویم که بیش تر جمعیت و امکانات و همچنین تراکم تقسیمات کشوری در نیمه غربی است و از این لحاظ تفاوت فاحشی بین دو نیمه شرقی و غربی وجود دارد.

بهبود شرایط طبیعی یعنی دما و بارش و توجه بیش تر دولت های گذشته به ایجاد تقسیمات کشوری متعدد و فشرده که باعث ایجاد زیر ساخت ها و امکانات جدید و شکوفا شدن استعداد های منطقه و کند شدن آهنگ مهاجرت در نیمه غربی شده در حالی که نیمه شرقی ایران که تا چند سال قبل شامل چند استان پهناور بود همچنان از لحاظ توسعه و ایجاد زیر ساخت ها و اعتبارات لازم دارای محرومیت زیادی است .

در این شکی نیست که ارتقاء شهرستان ها به استان یا بخش ها به شهرستان نقش قاطعی در جذب بودجه ها و امکانات و خدمات دولتی و در نتیجه محرومیت زدایی مناطق و شهرهای مختلف خواهد داشت که نه تنها از مهاجرت جمعیت به شهرهای بزرگ کشور جلوگیری کرده بلکه خود به دلیل وجود فرصت های جدید و شکوفا شدن استعداد های بومی جاذب جمعیت می شوند و توسعه می یابند و با مدیریت بومی خود پیش می روند.

شمال شرق کشور و استان خراسان رضوی به ویژه شهرستان سبزوار از جمله مناطقی است که تا کنون قربانی برنامه ریزی ها و طرح های غیر کارشناسی و بدون توجه به شرایط و استعدادهای منطقه بوده و تقسیمات کشوری ناعادلانه و بدون توجه به شرایط بومی و جمعیتی یا بهتر بگوییم برنامه ریزی از بالا به پایین باعث شده که شهری که در اوایل انقلاب انتظار می رفت با توجه به سابقه ی درخشان گذشته و قابلیت های متنوع جغرافیایی ، اقتصادی ، سیاسی و انسانی به یکی از مهمترین کانون های جمعیتی . اقتصادی ، کشاورزی و اداری ، سیاسی کشور تبدیل شود به سر انجامی برسد که پس از سی سال هنوز در انتظار احقاق ابتدائی ترین خواسته خود یعنی ارتقاء به استان جدید باشد چه برسد به محرومیت زدایی و جلوگیری از مهاجرت روز افزون جمعیت از بخش های محروم خود به ویژه در نیمه جنوبی شهرستان.

به ویژه در سال های اخیر به دلیل خشکسالی های پی درپی ،عدم سرمایه گزاریها وبرنامه های به روز و لازم در بخش کشاورزی ، صنعت و زیر ساخت ها به دلیل کمبود بودجه که گستردگی استان وشهرستان نیزآن را تشدید کرده است .

بخش کهن وتاریخی ششتمد در جنوب شهرستان سبزوار از جمله مناطقی است که با مشکلات فوق سالیان دراز است که دست و پنجه نرم می کند بخشی که در دهه اخیر با تقسیم آن بخش جدیدی به نام روداب از آن منتزع گردیده است ولی با این وجود باز هم جزء پهناورترین بخش های استان محسوب می شود که دارای جمعیت بالغ بر سی هزار نفر است.

گستردگی وتنوع جغرافیایی در بخش ششتمد باعث شده است که از تنوع آب وهوایی گوناگون که از سرد کوهستانی در قله های کومیش تا معتدل کوهستانی در کوهپایه ها و گرم وخشک بیابانی در دشت و حاشیه کال شور برخوردار باشد .

 موارد فوق خود گویای این مهم است که این بخش که وسعت آن از چندین شهرستان استان بیش تر است دارای تنوع زیادی در محصولات کشاورزی است ، دور خیز ششتمد برای کسب مقام اول تا سوم در تولید محصولات مهمی مانند زعفران و پسته که نقش مهمی در در آمد و اقتصاد منطقه و شهرستان دارد خود گویای این مطلب است که بخش ششتمد در حال حاضربه عنوان مهمترین قطب کشاورزی شهرستان سبزوار مطرح می باشد. با احداث محور بردسکن و اتصال سبزوار به شهرهای جنوبی و عبور آن از بخش ششتمد در دهه اخیر بر اهمیت مواصلاتی ششتمد افزوده شده است ، همچنین عبور خط 48 اینچی گاز پارچین و انشعاب خط لوله گاز ششتمد و حومه آن و اتصال آن به شهر ششتمد و حومه از جمله زیر ساخت های ایجاد شده در چند سال اخیر در این بخش کهن می باشد .

 این بخش به ویژه در نواحی کوهستانی از پتانسیل جریان آبهای رود خانه ای و فصلی برخوردار می باشد که متأسفانه به دلیل مسائلی که قبلا به آن اشاره شد تا کنون توجه ویژه ای به این قابلیت مهم با توجه به کمبود آب منطقه نشده در همین راستا میتوان عدم سرمایه گزاری های لازم در بخش کشاورزی و صنایع تبدیلی و همچنین معادن و صنایع وابسته به آن را افزود ، حتی بخش خصوصی به دلیل محرومیت منطقه ، کمبود زیر ساخت ها ، عدم حمایت های لازم و ریسک های بالای آن تا کنون حضور فعالی در توسعه و پیشرفت منطقه نداشته است .

ششتمد و ییلاقات اطراف از مناطق نمونه گردشگری طبیعی و تاریخی خراسان رضوی است که این قابلیت هم به همان سرنوشت موارد فوق دچار شده است . اختصاص اعتبارات بیشتر، توجه ویژه وشکوفا شدن استعداد های منطقه و رهایی از مشکلات ایراد شده همه در گروه ارتقاء این بخش بزرگ و کهن به شهرستان است .

تنها در این صورت است که با تزریق بودجه و اعتبارات دولتی عادلانه و درخور به بدنه اقتصاد منطقه می توان آن را متحول ساخت و این تجربه ای است که قبلا با ارتقاء ششتمد به شهر و به دنبال آن توسعه و پیشرفت آن به طور ملموس درک شده است .

 ارتقاء بخش ششتمد به شهرستان تأثیر مستقیمی در اقتصاد منطقه و شهرستان و در کل توسعه پایدار دیار سربداران خواهد داشت. تنها موردی که بعضی کارشناسان آن را بیان می کنند کمبود جمعیت این بخش برای ارتقاء به شهرستان می باشد که آنهم به دلیل موقعیت جغرافیایی بخش ششتمد و همجواری با بخش مرکزی و میان جلگه به راحتی قابل حل است . روستا های زیادی مانند دولت آباد ، علی آباد ، حارث آباد و...... در در حوضه آبریز شهرستان ششتمد قرار دارند و می توانند از بخش مرکزی جدا و به شهرستان ششتمد ملحق شوند . با جانمایی بخش جدیدی به نام شامکان و پیوستن روستاهای زیادی از بخش مرکزی سبزوار مانند زعفرانیه ، صالح آباد ، سنگ کلیدر و... و همچنین بخش میان جلگه که فاصله کمی با شامکان دارند ، جمعیتی بالغ بر 12 هزار نفر را در این بخش گردهم آوردکه به همراه بخش مرکزی ششتمد ُ شهرستان جدید ششتمد (بیهق)جمعیتی بالغ بر 40 هزار نفرخواهد داشت ، چیزی که در گذشته به همت مدیران ونمایندگان شهرستان در موارد مشابه انجام شده است .

به علاوه این بخش در مجاورت کویر قرار دارد که خود یک امتیاز جهت ارتقاء در قانون تقسیمات کشوری از لحاظ جمعیتی محسوب می شود و آن را تسهیل می کند .

 هر روز و ماه و سال تأخیر در ارتقاء این بخش تاریخی با قابلیت های فوق العاده طبیعی و اقتصادی ضرر های جبران ناپذیری را هم به مردم محروم منطقه به خصوص جوانان و هم به اقتصاد منطقه و کل کشور تحمیل می کند ، مهاجرت بیش از هشتاد درصد جمعیت روستاهای کوهستانی این بخش به سبزوار و تهران خود گویای این نکته مهم است که نه تنها به جمعیت این بخش افزوده نمی شود بلکه به دلیل محرومیت این بخش و نبود فرصت شغلی واقتصادی در نتیجه کمبود اعتبارات و سرمایه گذاری های دولتی روز بروز بر مهاجرت روستانشینان به سمت شهر های تهران و سبزوار افزوده می شود .

بنابراین بادست روی دست گذاشتن نه تنها این بخش به توسعه و شکوفایی در تمام قابلیت ها نخواهد رسید بلکه روزبه روز بر محرومیت و سیل مهاجرت روستاییان جوان آن افزوده خواهد شد. امید است در سفر آینده ریاست جمهوری در بهار 91 به دیار سربداران شاهد ایجاد شهرستان ششتمد ( بیهق ) در پهنه دیار سربداران به همت وتلاش مسئولان و نمایندگان شهرستان باشیم که خود گامی مهم در توسعه و محرومیت زدایی و ارتقاء غرب خراسان خواهدبود. تقدیم به دیار بیهقی و سرزمین سربداران گروه علوم اجتماعی راهنمایی منطقه ششتمد

منبع : وبسایت گروه علوم اجتماعی ششتمد

 

به نقل از مجله اینترنتی اسرارنامه

دسته بندي: موضوع مطالب ,خبری و تحلیلی,خراسان غربی(سربداران),سبزوار,ششتمد,

شهرستان ششتمد

http://s4.picofile.com/file/7867045157/%D8%B4%D9%87%D8%B1%D8%B3%D8%AA%D8%A7%D9%86_%D8%B4%D8%B4%D8%AA%D9%85%D8%AF%D8%9F.png

چگونگی تقسیمات کشوری در شهرستان تازه تاسیس ششتمد

 


به نظر شما تقسیمات کشوری در شهرستان تاره تاسیس ششتمد چگونه خواهد بود؟


به نظر شما این شهرستان دارای چند بخش خواهد بود؟


به نظر شما آیا روستا های بزرگی مانند شامکان و کیذور به شهر و یا مرکز بخش ارتقا پیدا می کنند؟


به نظر شما تکلیف دهستان ربع شامات با فاصله زیاد از مرکز شهرستان چه خواهد شد؟آیا مشکل آنها با مرکز بخش شدن البلاغ یا قلعه میدان حل خواهد شد؟

اینها تنها گوشه ای از خواسته ها و سوال های مردم محروم این خطه از دیار سربداران است که امیداورند در آینده نزدیک خود شاهد پاسخ آنها باشند.انشا الله

دسته بندي: خراسان غربی(سربداران),ششتمد,

شهرستان داورزن

کویر !کویر نه تنها نیستان من و ما است ،که نیستان ملت ماست،وروح واندیشه ومذهب و عرفان وادبو بینش و زندگی و سرشت و سرگذشت و سرنوشت ما همه است....     کویر انتهای زمین است،پایان سرزمین حیات است،در کویر گویی به مرز عالم دیگر نزدیکیم..... در کویر خدا حضور دارد...                  (دکتر علی شریعتی)شهرستان داورزن با وسعتی معادل 2873 کیلومتر مربع  در غرب شهرستان سبزوار واقع شده است ،که از شمال به کوهای داورزن به نام کوه گر که در پشت این کوهها  شهرستان جغتای قرار دارد و ازغرب به شهرستان شاهرود و از جنوب به بخش روداب و از شرق به بخش مرکزی سبزوار محدود می شود.این بخش دارای سه دهستان :باشتین ،کاه ومزینان  و 40 روستا می باشد.مرکز آن شهر داورزن است که در فاصله 75 کیلومتری سبزوار و 185 کیلومتری شاهرود قرار دارد.

دسته بندي: خراسان غربی(سربداران),داورزن,

عوامل مؤثر ورود و گسترش تشیّع امامی در بیهق(سبزوار) از آغاز تا حمله مغول

 

نویسنده: مجید افلاکیان - ۱۳٩۱/۱۱/٢٧

چکیده

بیهق نام قدیمی سبزوار و یکی از شهرهای پیشگام در تشیّع، همانند قم و کاشان است. ریشه‌های تشیّعبیهق به اواسط قرن اول هجری برمی‌گردد. در این پژوهش به بررسی زمان و عوامل ورود و گسترش تشیّع امامی بیهق از صدر اسلام تا حملة مغول (617م) پرداخته شده است.

حضور خاندان قنبر و برخی از صحابه رسول‌الله† در بیهق، حضور امام رضا† در نیشابور و طوس در نزدیکی بیهق، حمایت مردم از قیام یحیی‌بن زید، وجود علما و کتاب‌های شیعی در این دیار، مهاجرت سادات به این منطقه و محبت مردم به خاندان رسولˆ و نیز وجود اشعار شیعی، از جمله عوامل ورود و گسترش تشیّع امامی در بیهق است.

کلیدواژه‌ها: بیهق، سبزوار، تشیّع، شیعه، سادات، امام رضا†، فرهنگ و اندیشه و شیعیان امامی.

دسته بندي: موضوع مطالب ,تاریخی,خراسان غربی(سربداران),سبزوار,

شریعتمدار سبزواری

 

شریعتمدار سبزواری

امین، سید علی نقی


شریعتمدار از خود در سبزوار و غیر آن آثار خیر بسیاری بر جای گذاشت‏ که هنوز آثار آن باقی است.از آن جمله مدرسه شریعتمدار در سبزوار،و مدرسه‏یی دیگر در قریه مزینان بامر او ساخته شده و موقوفاتی نیز شریعتمدار از اموال خود برای آن مدرسه و طلاب و مدرس قرار داده ومن آن مدرسه را در مزینان در سنه یکهزار و سیصد و نوزده خورشیدی برابر 1359 هجری قمری‏ دیده‏ام و نیز به امر شریعتمدار در کاشمر(ترشیز سابق)مدرسه‏یی تأسیس و املاکی بر آن از مال شریعتمدار سبزواری وقف شده است آن مدرسه را نیز به‏ سال 1365 هـ.ق دیده‏ام

دسته بندي: موضوع مطالب ,تاریخی,خراسان غربی(سربداران),ششتمد,مشاهیر دیار سربداران,

Minaret Khsrvgrd Sabzevar

 

Minaret Khsrvgrd Sabzevar

This minaret is situated in the village Khsrvgrd In the early centuries of Islam and the center of the early settlement of the area Bayhaqi
Later the town of Sabzevar, Sabzevar Khosrojerdi Badtr and has long been the center
Khsrvgrd town frequented in the past and has been a large population

In a series of wars and chaos, and the government moved to another dynasty gradually been broken The last crash was caused complete destruction Khsrvgrd prosperous city turned into a small village during the reign of the Seljuk Kharazmshahiyan has been transferred 

Khsrvgrd Mannar today remains the only effect of the old villages and mosques there Khsrvgrd
The minaret is very beautiful and has two rows of painted Khurasan Kufic inscription on it is around a cylindrical body There is an inscription on the monument, the building belongs to the year 505 AH Nevertheless, some researchers construction dates back to the Ghaznavid period return
And comparable to the building of minarets in Ghazni know. However, as a symbol of the architecture of the fifth and sixth centuries AD is known The monument includes rowlock CNC and decorations molded in various shapes and forms and has numerous 

 Top Image: Minaret Khsrvgrd overall view of the entire area is decorated with bricks 

Compiler and Translator:Reza Kargar

July ۲۰۱۲

دسته بندي: موضوع مطالب ,تاریخی,خراسان غربی(سربداران),سبزوار,

Aqueduct and sat down in Sabzevar

Aqueduct and sat down in Sabzevar


Reza Kargar

Masters student in Geography and Urban Planning

July 91

 

 

Abstract

In this study, using documents (reports and articles) Track and Field (interview Vmshahdh) an overview of the causes of land subsidence in Sabzevar paid And reached the conclusion that blocking the effects of human activity Vdrntyjh qanats of underground aquifers and surface waters due to storm sewage to the qanats, the main cause of land subsidence in the city The geological formations of the crust is also increased sharply, particularly in the central and historic city with a crisis are

End solutions for solving the problems of the human condition and is presented Tbby

 Keywords: depression, subterranean, earth formations, sewerage, Sabzevar

دسته بندي: موضوع مطالب ,زمین شناسی,خراسان غربی(سربداران),سبزوار,

استان سربداران

استان سربداران

 

 

نام استانی پیشنهادی به مرکزیت شهر سبزوار است. این طرح از زمان تقسیم خراسان بزرگ و در ابتدا بنام استان خراسان غربی مطرح شده بود که پس از تقسیم خراسان و ناکام ماندن این طرح موجب مخالفت‌های گسترده مردم شهر سبزوار شد[۱۸]و بازاریان سبزوار در اعتراض به طرح تقسیم خراسان با تعطیل کردن مغازه‌های خود و تجمع در خیابان‌های اصلی شهر، واکنش خود را نسبت به این تصمیم اعلام کردند[۱۹] از جمله دلایل استان نشدن سبزوار تعداد کم شهرستان‌های اطراف شهرستان سبزوار اعلام شده بود. این طرح سپس به فراموشی سپرده شد تا اینکه با ارتقای بخشهای جوین،جغتای و خوشاب به شهرستان، طرح استان شدن سبزوار مجددا برسر زبانها افتاد.[۲۰] بر این اساس نمایندگان مردم شهرستانهای مذکور در مجلس هشتم در نامه‌ای به محمود احمدی نژاد رئیس جمهور وقت خواستار تشکیل استان سربداران شدند. از جمله دلایل این درخواست، استحقاق ارتقای منطقه در طرح آمایش سرزمین، پتانسیل بالای منطقه، جلوگیری از مهاجرت و حاشیه نشینی و پیشینه تاریخی قیام سربداران در این منطقه نام برده شده است[۲۱]

منبع:ویکی پدیا

دسته بندي: خراسان غربی(سربداران),سبزوار,

سیزوار کانون ارتباطی و مواصلاتی شمال شرق ایران


سبزوار

از گذشته تا به امروز یکی از عوامل پایه گذاری و توسعه سکونتگاههای انسانی به خصوص در محدوده داخلی فلات ایران قرارگیری شهرها و روستاهادر مسیر کانال های ارتباطی بوده است . بانگاهی گذرابه تاریخ گذشته این سرزمین متوجه این نکته می شویم که اکثر شهرهای کهن ایران در مسیر جاده ارتباطی به خصوص جاده ابریشم قرار داشته است،شهرهایی همچون قزوین ،تهران ،سمنان ،دامغان،سبزوار،نیشابور،توس و... در بعضی موارد عامل راه به عنوان عامل اصلی ایجادشهر و توسعه آن مطرح بوده است.

امروز نیز با گسترش علوم و فنون و وسایل نقلیه مدرن نه تنها از اهمیت راه ومسیرهای ارتباطی کاسته نشده است بلکه روزبروز بر نقش آن افزوده می شود ، قول معروفی در این موردهست که می گوید راه امکانات می آورد و محرومیت را می برد.

شهر سبزوارن یز درشرق ایران از لحاظ موقعیت جغرافیایی و ارتباطی جایگاه ویژه ای دارد که به جرأت می توان گفت هیچ شهری در نیمه شرقی ایران از این جایگاه مرکزیت و تقاطع ارتباطی استراتژیکی برخوردار نیست .

بانگاهی گذرا به نقشه راههای ارتباطی در نیمه شرقی به خصوص شمال شرق ایران متوجه این موضوع می شویم که تمام راهها از شمال،جنوب ،شرق وغرب وشمال شرقی که عمدتا جزء مهمترین راههای ایران در سطح ملی و حتی بین المللی محسوب می شود به سبزوار منتهی می شود واز آن عبور می کنند: بزرگراه سبزوار - تهران و سبزوار- مشهد ، جاده ترانزیتی آسیانه میانه محورسبزوار - خوشاب - باجگیران ، محورسبزوار - جنوب خراسان - سیستان وبلوچستان ، محورسبزوار - جوین - شمال که تمام محورهای فوق از اهمیت بین المللی برخوردار بوده ونقش مهمی در توسعه و پیشرفت این شهرستان در سطح منطقه ای و ملی داشته است .علاوه بر محورهای فوق ، محور سبزوار - ششتمد ، سبزوار - رود آب و سبزوار - طبس ، نیز دارای اهمیت قابل ملاحظه ای در سطح محلی وتوسعه روستاها ومناطق همجوار می باشد .

حجم ترانزیت کالا ومسافر در این محورها خود گویای این واقعیت است که سبزوار در نقطه ثقل محورهای ارتباطی به همراه حجم عظیمی از ارتباطات وامکانات واقع شده است .

وجود فرودگاه بین المللی باعث شده است امکانات ارتباطی سبزوار در سطح منطقه و ملی و حتی بین المللی از رتبه بسیار ممتازی برخوردار باشد، مزیتی که حتی بعضی از مراکز استانها از داشتن آن محروم هستند.

در صورت اجرای پروژه واتصال سبزوار به راه آهن اصلی تهران - مشهد در آینده نزدیک ، وبرقی شدن این خط دیگر سبزوار در زمینه ریلی کمبودی نخواهد داشت .

از آنچه گفته شد میتوان نتیجه گرفت موقعیت ویژه جغرافیایی سبزوار باعث شده این شهر از هر طرف به وسیله راه های ارتباطی مهم و درجه یک در دسترس بوده که این امر خود به گسترش حوزه نفوذ اقتصادی ، تجاری و فرهنگی شهر بسیار فراتر از آنچه حوزه نفوذ سیاسی و اداری نامیده شده و در تقسیمات کشوری در قالب شهرستان تعریف می کنند ، شده است. چناچه وجود بزرگترین مراکز بازاری و داد و ستد به ویژه در محصولات کشاورزی و دامی و مراکز آموزشی و قطب های دانشگاهی و درمانی دلایلی بر اثبات این ادعاست.

مرکزیتی که شهر سبزوار در غرب و جنوب غربی خراسان رضوی و شهرهای همجوار در استان سمنان و خراسان شمالی داراست بر کسی پوشیده نیست و این امر نیز با احداث کامل خط راه آهن سبزوار- داورزن - ششتمد - رود آب و سپس به شهرهای بردسکن و کاشمر ، احداث و تکمیل آزاد راه حرم تا حرم و بهره برداری کامل از فرودگاه بین المللی سبزوار نیز تقویت خواهد شد و این یعنی گامی بزرگ برای توسعه پایدار ، چیزی که تمام شهرهای منطقه حتی مراکز استان در حسرت داشتن آن هستند.

چند پیشنهاد :

o با توجه به این که بهره برداری کامل از فرودگاه بین المللی می تواند مورد استفاده تمام ساکنان غرب وجنوب غربی خراسان وحتی بخش های همجوار در شهرستان های استان سمنان قرار گیرد لذا توجه ویژه به این فرودگاه و برقراری پروازهای روزانه در سطح ملی و برقراری پروازهای بین المللی جهت انجام سفرهای زیارتی ، خصوصا حج وعتبات عالیات بسیار ضروری است وعلاوه برآن ایجاد گمرگ به منظور صادرات کالا بسیار مهم است.

o ادامه خط راه آهن از سبزوار به داورزن - ششتمد - رود آب و سپس به شهرهای بردسکن ، کاشمر و اتصال به راه آهن جنوب ، درصورت اجرای این پروژه به صورت کامل ، مسیر سبزوار با کوتاه ترین مسافت ، شرق کشور را به مرکز وشمال کشور متصل کرده و باعث صرفه جویی در هزینه و زمان و ارتقاء و توسعه بخش های محروم منطقه خواهد شد .

o احداث و تکمیل آزاد راه حرم تا حرم و عبور آن از سبزوار نقش بسیار مهمی در توسعه زیرساخت ها و امکانات درسطح منطقه خواهد داشت وعلاوه بر کاهش مسافت و زمان سفر باعث افزایش ضریب ایمنی وسهولت حمل ونقل و ارتباطات خواهد شد.

o با توجه به حجم بالای تردد در محورهای سبزوار -جوین (تا چهارراه بید وبرغمد) ،سبزوار - بردسکن (تا سه راهی ششتمد) ، سبزوار - خوشاب( تا سلطان آباد ) ، هرچه سریع تر دو بانده کردن این محورها در اولویت کار قرار می گیرد.

o باتوجه به حوضه گسترده جغرافیای سبزوار و حجم وسیع حمل ونقل و ارتباطات جاده ای وجود چندین محور با اهمیت بین المللی و ملی برای نگه داری ، ترمیم و توسعه آنها بودجه ای جداگانه و اختصاصی تعلق یابد چنانکه اوضاع نامطلوب اکثر محورهای مهم ارتباطی شهرستان خود مؤید این نظر می باشد .

o توجه ویژه مسؤلان کشوری واستانی به احداث امکانات و تجهیزات جاده ای مانند: پارکینگ ها ، کمپ های زایر فضاهای سبز بین راهی ، راهدارخانه ها و.... رفع نقاط حادثه خیز، تأمین روشنایی و نصب علایم در تقاطع های جاده ای مانند چهارراه بید و برغمد، سه راهی ششتمد در محور بردسکن و ... روکش آسفالت تمام محورهای سبزوار، به طور کلی می توان گفت هیچ محورمنتهی به سبزواراز کیفیت مطلوب برخوردارنیست.محور نیشابور به سبزوار و محور شاهرود به سبزوار، سبزوار به جوین و سبزوار به سرولایت و سه راهی ششتمد تا شهر ششتمد از بی کیفیت ترین محورها نه تنها در سبزوار بلکه در کشور هستند.

حرف دل رانندگان ومسافران جاده : (برای اینکه بفهمیم وارد حوزه استحفاظی سبزوار شده ایم یا نه فقط کافی است به کیفیت جاده نگاه کنیم تا خراب شد وارد حوزه سبزوار شده ایم .)

به امید ایرانی آباد

نویسنده : رضاکارگر

http://olomeajtemai.blogfa.com/

دسته بندي: خراسان غربی(سربداران),سبزوار,

مطالب پربازديد